Therapie

Het therapeutisch luik kan bestaan ​​uit individuele therapie, relatietherapie of gezinstherapie.

Individuele therapie

In individuele gesprekstherapie maken we ruimte om op een veilige manier stil te staan bij wat moeilijk loopt. In respect en vertrouwen begeleidt de therapeut je naar het verdiepen van jouw ervaring. Zo ga je van binnenuit beter begrijpen wat de problemen veroorzaakt of in stand houdt.

Relatietherapie

In deze therapievorm luistert de therapeut naar het verhaal van beide partners waarbij er voldoende aandacht geschonken wordt aan ‘ieders’ waarheid en beleving. Hij tracht ruimte te bieden om in alle veiligheid en op een niet-veroordelende manier je kwetsuren te leren benoemen naar je partner. Vervolgens zoekt hij samen naar vastgeroeste patronen die jullie gevangen houden in een negatieve spiraal onbegrip en wederzijds kwetsen. Door deze patronen te leren herkennen en benoemen, kunnen jullie een gemeenschappelijke taal vinden om terug te verbinden en zich opnieuw geborgen en gedragen te voelen door de ander.

Gezinstherapie

Om de zorg rond je kind goed te kunnen begrijpen, vinden we het belangrijk om zowel je kind als zijn/haar gezin te leren kennen. Tijdens gezinstherapie wordt er ruimte gemaakt om samen met jullie stil te staan bij de zorgen die iemand uit jullie gezin zich maakt. Als gezin kan je immers met verschillende dingen geconfronteerd worden: een bepaalde levensgebeurtenis die een invloed heeft op jezelf en/of je gezin, zorgen m.b.t. de opvoeding van je kinderen, schoolproblemen, verandering van gezinssamenstelling, … .


julie-johnson-514136-unsplash.jpg

Opvoedings- en gezinsondersteuning

Opvoedingsondersteuning is een verzamelnaam voor allerlei activiteiten die het opvoedingsproces in het gezin ondersteunen en het welbevinden van gezinsleden kunnen verbeteren. Opvoedingsondersteuning is beperkter dan gezinsondersteuning. Gezinsondersteuning betreft heel het gezin en behandelt meer dan het specifieke opvoedingsproces. Opvoedingsondersteuning richt zich specifiek naar de ouder-kindrelatie, gezinsondersteuning richt zich naar alle gezinsrelaties


Begeleiding voor, tijdens en na een scheiding

Bemiddeling

Bemiddeling is een methode om conflicten tussen mensen aan te pakken. De betrokken partijen zitten samen aan tafel, bijgestaan ​​door de bemiddelaar.

Bemiddeling kan een uitweg bieden bij relationele conflicten binnen families, bij echtscheidingen, bij ruzies tussen ouders en (volwassen) kinderen, bij spanningen op de werkvloer tussen collega's. Ook bij burenruzies is bemiddeling een degelijk alternatief voor de rechtbank.

De bemiddelaar staat buiten het conflict en helpt om de communicatie tussen de partijen op gang te brengen en te onderhouden.

De bemiddelaar biedt geen kant-en-klare oplossing, maar helpt de betrokken partijen om samen tot een overeenkomst te geraken.

parallel solo ouderschap 

Dit houdt in dat je als ouders onafhankelijk van elkaar je ouderschap invult. Het idee is dat ouders evenwijdig (parallel) aan elkaar kunnen opvoeden.

herenigingstrajecten bij oudervervreemding

Ookwel vzw zet zich in voor kinderen en ouders in een situatie van oudervervreemding. Onze professionele aanpak is gebaseerd op theoretische onderbouwingen. We lieten ons inspireren door het gedachtegoed van de grondleggers van PAS: Gardner, Kelly en Johnstone en recenter Karin Woodall. Dit gekoppeld aan een systemische onderbouw, met oog voor verbindend, clïentgericht en emancipatorisch werken. 

Ookwel vzw wil kinderen de mogelijkheid bieden om op te groeien in een thuisomgeving die vrij is van stress en hen niet langer bloot stelt aan het ouderlijk conflict. Het kind uit de gestelde impasse halen, het herstel van de communicatie tussen beide ouders en het wederzijds aanvaarden dat de andere ouder recht heeft op een band met het kind zijn de doelstellingen. Herenigingstrajecten worden uitgevoerd in samenwerking met de bevoegde rechtbank en na een uitgebreid onderzoek.